Dijital Pazarlamada Yapay Zekanın Yeri

Tarih: 23.03.2023 20:28
Dijital Pazarlamada Yapay Zekanın Yeri

Pazarlama, tabiri caizse üretim öncesi süreçten satış sonrasına kadar olan kısmı kapsayan çok aşamalı bir süreçtir. Mal veya hizmetlerin müşterilerin ihtiyaç ve istekleri doğrultusunda üretilmesi, sunulacak mal veya hizmetin fiyatlandırılarak piyasa koşullarında tutunması ve durumunun değerlendirilmesi sürecidir.

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte insanlar arasında sözlü olan pazarlama süreci, teknolojik ortama taşınmıştır.Dijital forma dönüşen bu süreç, müşterilerin de küresel çapta olmasına imkan sağlamıştır. Bu müşteri kitlesine doğru hitap edebilmek, satışların devamlılığını sağlamak da dijital pazarlama sektörüne yön vermiştir.

Pazarlama sürecinin dijitalleşmesi ile işletmeler; hizmetlerini sunabilecekleri hedef kitlenin küreselleşmesine imkan bulmanın yanı sıra, hedef kitleye ait gerekli verileri de daha fazla elde etme imkanı bulmuşlardır.

Teknolojinin yaygınlaşmasıyla birlikte sosyal medyanın hayatımıza girmesi ve kullanılmasıyla birlikte kişilere ait özel verileri elde etmek daha da kolaylaşmıştır. Sosyal medyada geçirdiğimiz zaman içerisinde kişiler, kişisel bilgilerini, hobilerini, beğendiği ve beğenmediği nesneleri, paylaştıkları durumları, ruh hallerini, bulundukları konumu bu mecralarda yansıtmaktalar. Bu veriler internet veri tabanında birikerek pazarlama çalışmalarının verisini oluşturmaktadır. Ancak bu verilerinin birikme sınırının olmaması, bu verilerin ayıklanarak pazarlama çalışmalarında kullanılması dijital pazarlama uzmanlarının işini zorlaştırmaktadır. Pazarlama çalışmalarında tüketiciyi anlama görevi gittikçe daha da karmaşık bir hal almıştır. Verilerin hacmi ve üretimi sürekli büyümeye devam etmektedir. 

Birçok pazarlama uzmanı, bahsetmiş olduğumuz büyük veri akışından faydalı çıkarımlar oluşturabilmek adına yapay zeka uygulamalarından faydalanmaktadır. Yapay zeka ile birlikte alışılagelmiş pazarlama çalışmalarının yapılış biçimlerinde de büyük oranda değişim gözlenmektedir. Yapay zeka, pazarlamacıların maliyetlerini azaltarak ileriye dönük geniş ölçekte tahminler yapma becerilerini geliştirmeye ve geliri çok daha hızlı bir şekilde ivmelendirmelerine yardımcı olabilir.

Yapay zeka belki de çoğunuza ütopik bir kelime gibi gelebilir. Yapay zeka, günlük hayatta sıkça kullandığınız platformlarda size yöneltilen bir sorunun arkasındaki kaynak desek yalan olmaz. Netflix, Amazon, Facebook, Google, Microsoft, Apple ve kullandığınız diğer dijital platformlarda “Bunlara da göz atın!”, “Sizin için öneriler”, “Sevebileceğiniz diğer dizi ve filmler” gibi sıkça karşınıza çıkan cümleler yapay zekanın sizin hakkınızda topladığı verilerden ortaya çıkmaktadır.

Dijital Pazarlamada Yapay Zekanın Kullanıldığı Alanlar

Dijital pazarlamacılar, sürekli büyüyen müşteri tabanıyla iletişimi optimize etmeye çalışırken, yapay zeka da dahil her türlü teknolojik gelişmeden yararlanmalıdır. Dijital pazarlamacılar doğru hedef kitleye doğru satışın olmasına aracı olmakta. Ancak büyüyen hedef kitle ve hedef kitleyi belirlemede veri fazlalığı bu işi zorlaştırmaktadır. Yapay zeka, doğru ürünü doğru kişiye oluşturma açısından pazarlamacılara destek oluyor. Yapay zeka eksikleri tamamlamada ve doğruluğu sağlamada fazlasıyla yardımcı. En doğru yapıldığı düşünülen optimizasyonlarda bile hata olabilir. Bu minimal hataları belirleyen yapay zeka en doğru işlemin yapılmasında dijital pazarlamacılara destek olmakta. Yapay zeka hızlı öğrenme kabiliyetine sahiptir. Döngüyü sürekli olarak etkileyecek gerçek zamanlı verileri toplama konusunda da hızlı ve maksimum doğruluktadır.

Dijital pazarlamacılar yapay zekaçalışmalarına dahil ederek işletmeleri ve kendileri için önemli ve sürdürülebilir bir rekabet avantajı oluşturma fırsatına sahip olur. Yapay zeka, pazarlamacılara hızlı gelir artışı, büyük ölçüde kişiselleştirilmiş tüketici deneyimi, düşük maliyet, yüksek yatırım getirili kampanyalar, tüketici ihtiyaç ve davranışlarını daha doğru tahmin etme, veri odaklı görevlere daha az zaman harcama gibi avantajlar sağlar. Yapay zeka dijital pazarlamaların korkacağı unsur yerine, yanında rekabet avantajı olarak bulundurabileceği bir güçtür. 

 .
Yükleniyor...